Ditt livs affär

Det finns en känslomässig sida vid varje försäljning. Det skadar inte om du finner köparen sympatisk. När du säljer en lägenhet lämnar du över ett stycke liv. Nu ska nya hjältar hovera i ditt vardagsrum, nya generationer telningar ska rumstera i barnens kammare. Detsamma gäller också vid bilköp. Ta med din sambo när du åker ner till Tyskland för att köpa begagnat. Om ni svarar på en bilannons och dyker upp på adressen hand i hand är det inte ovanligt att prislappen går ner. ”Jag minns när jag och min fru träffades”, tänker Opelsäljaren nostalgiskt. Om din tjej heter Peggy Sue och din säljare råkar vara Buddy Holly-fantast så tar han fram några 45-varvare. Du behöver nog inte betala särskilt många kronor när du kör iväg med bilen några timmar senare.

Vad folk efterfrågar

Den som är expert på homestaging har en fördel jämfört med säljaren. En expert vet exakt vad folk efterfrågar, t. ex. att köpare föredrar öppna lösningar framför murriga kök från 1940-talet. Om du behöver köpa blommor till din styling, finns det ett urval online på https://www.wexthuset.com/, du kan få dina varor levererade till dörren. Du behöver inte bo i lägenheten som stylisten fixat i ordning, du kan ta med din shabby chic inredning till nästa lya. Men om du vill ha pengar att köpa med är det bäst att stylisten får göra sitt jobb.

En lycklig dag

Till skillnad från mynten i spargrisen kan en fastighetsförsäljning inbringa en hel del pengar. De höga fastighetspriserna har gjort att människor oftare tar hem större pengar på bostadsförsäljning än på lön. Vilken söndag i månaden som helst står uppsnofsade mäklare i nystädade HSB-lägenheter och försöker övertyga spekulanterna om att de har chansen att gör sitt livs affär, du som är säljare kanske rentav kan dyka upp själv och vara med i yran. Var inte ledsen om inte alla uppskattar dina skämt. Det räcker med att en gör det.