Färgers betydelse

Färger påverkar alla människor som inte är färgblinda och är ofta något som vi fäster stor vikt vid. Inte minst när det gäller vår personliga stil och klädsel. Även när vit.ex. inreder våra hem, väljer bil och köper blommor så väljer vi färg med stor omsorg. Signalerna som en viss färg sänder ut är intressanta att fundera över, och även varför vi tycker att en viss färg passar vissa föremål och människor. Det finns många kulturella skillnader mellan hur vi tolkar färger och för olika människor betyder färgerna olika saker. Det finns dock vissa saker som de flesta kan enas om när det gäller färger. Färgsymbolik kallas läran som utforskar färgers betydelse.

Multi colored eye on grey face

Multi colored eye on grey face

Färger runt omkring oss

Både vi själva och våra hem är fulla av färger. Vilka färger har du och varför har du valt att omge dig med just dem? Svart fungerar utmärkt att klä sig i, men att tapetsera ett rum i svart är högst ovanligt. Svarta skor passar till allt, och en svart bil är snyggt, men varför finns det så få svarta blommor? Gula blommor finns det gott om, och vi gillar att ha dem både inne och ute. En ljusgul klänning känns sommarfräsch, men en gul bil eller gula utemöbler är inte så vanligt. Vissa färger anses ha psykologiska och emotionella effekter på oss människor. Gulröda toner anses pigga upp medan blå-gröna toner verkar lugnande på sinnet. Forskare hävdar dock att det spelar större roll hur intensiva färgerna är än vilken kulör de har. En ljusgul eller till och med ljusröd färg kan vara mer lugnande än ett rum som lyser av illblåa färger.

Politik och färg

Färger har olika betydelse i olika kulturer. Vitt är sorgens färg i många asiatiska länder medan vi använder svart för det ändamålet. Den röda färgen är Kinas festfärg, och även i Sverige förknippas rött med högtidligheter under jul. Rött är också en politisk färg världen över och symboliserar vänsterpolitik eller socialism. Rött är även en symbol för energi, passion, kärlek och kraft. Blått förknippas med högerpolitik och konservatism samtidigt som färgen också symboliserar stillhet, lugn, visdom och lojalitet. Kanske hör färgernas symboliska och politiska betydelse ihop? Den gröna färgen används ofta av miljöpartier. Både tyska, engelska, amerikanska och det svenska miljöpartiet har grönt i sina partisymboler, och i England och USA kallas de just ””the Green party””. Färgen brukar användas för att beskriva naturen, tillväxt, harmoni och fertilitet. Inom politiken brukar svart och brunt förknippas med fascism och nazism då Mussolinis arméer gick klädda i svart och Hitlers SS använde bruna uniformer. Begreppet ”brunskjorta”” används när man pratar om dåtidens nazister och dagens återväxt inom högerextrem politik.

<