Tips när du ska välja tapet

Att välja tapet kan vara ett av de svåraste besluten man måste ta när man inreder ett rum, oavsett om det handlar om en fondvägg eller om ett helt rum. För att göra det lättare för dig att bestämma dig kommer här några tips inför tapetvalet.5832033942_wallpapering_Cologne

Ett misstag som många gör, som bidrar till osäkerheten och kanske leder till att man ångrar sitt val när tapeten väl sitter på väggen, är att man står i målarbutiken och bläddrar bland tapetprover. Det är nästan omöjligt att få en uppfattning om hur tapeterna faktiskt kommer att te sig i rummet på det sättet, eftersom ljuset i butiken är helt annorlunda från det du har hemma. Det bästa är därför att beställa hem tapetprover från några tapeter du tycker om, för att se dem i rätt ljus. Då kan du också se hur tapeten ser ut när det är mörkt ute, i ljuset från din glödlampa. När du har tapeten hemma kan du också se hur den passar ihop med din soffa, dina gardiner och all annan inredning.

Något som många behöver ha i åtanke när de väljer tapeter är att man inte ska vara rädd för färger och stora mönster. Faktum är att ett stort mönster är mer vilsamt för ögat än ett litet mönster. Om man ändå känner sig osäker kan man börja med att inreda ett mindre utrymme med en lite ”galnare” tapet, till exempel ett litet badrum eller en hall, för att se hur man trivs med det. Ett alternativ till stormönstrade tapeter är fototapeter, som passar utmärkt som fondvägg. Eftersom de föreställer en bild, och inte har ett upprepat mönster, upplevs de inte lika påträngande som en vanlig tapet med lika många färger. Med en fototapet har du verkligen möjlighet att göra din inredning personlig.

Du måste dock även ta hänsyn till de andra rummen i hemmet när du väljer din tapet. Även om det går utmärkt att ha olika tapeter i varje rum är det viktigt att de harmonierar med varandra, och att det finns en helhet och en röd tråd. Den kan antingen bestå i att tapeterna har liknande färger, eller att de har ett liknande formspråk.