Homestaging inför flytt

Det har blivit allt vanligare med homestaging inför flytt. En del kallar det för flyttstyling eller homestyling.

Vid homestaging försöker man se till att få bostaden så attraktiv som möjligt för potentiella köpare. Tanken är att presumtiva köpare ska få intrycket av att de går in i sitt framtida hem, inte att de hälsar på hos någon annan. Tricket är få det att se ut som ett hem, att någon faktiskt bor där, samtidigt som man försöker minimera intrycket av den nuvarande ägaren. Det får inte se sterilt och opersonligt ut.

 

Homestaging som fenomen
Homestaging är ett begrepp inom bostadsmarknaden för att höja värdet av objektet och därmed försäljningspriset. Därmed är homestaging nära besläktat med reklam. Syftet med reklam är som bekant att manipulera potentiella köpares känslor. Det är själva huvudmetoden för att skapa bättre försäljning.

Även om begreppen homestaging och homestyling används synonymt handlar homestyling rent allmänt om att göra om i hemmet – utan att för den skull lämna bostaden till försäljning.Staging 1

 

Att tänka på vid homestaging
Här följer några punkter du kan tänka på vid homestaging:

  • Den enskilt viktigaste insatsen du kan göra vid homestaging är att se till att hemmet både ser rent ut och att det verkligen är det. Inget sänker värdet på en bostad som det att det är eller ser ofräscht ut.
  • Behöver du göra, eller låta göra, någon ytrenovering? Kanske någon vägg känns sliten och behöver spacklas och målas eller tapetseras om.
  • Ta undan alltför personliga saker, som familjefoton, kylskåpsmagneter, barns teckningar och de flesta prydnadsföremål du har stående framme. Det gör du lika mycket för dig själv, eftersom det reducerar risken för att något kärt prydnadsföremål går sönder.
  • Ha inte allt för mycket möbler och prylar framme eftersom för mycket saker får det att se mindre och trängre ut. Därmed blir det mindre attraktivt för potentiella köpare.
  • Se till att det doftar fräscht. Sätt fram ljus med vaniljdoft och vackra snittblommor i en neutral men dekorativ vas. Med snittblommorna, eller vasen, kan du plocka upp en inredningsfärg eller ett tema i inredningen.
  • Putsa fönsterna, särskilt om utsikten är fin. Smutsiga fönster minimerar ljusintaget och medför att rummet ser mindre ut. Tänk på att en vacker utsikt är värd mycket i pris! Bra tips är att sälja bostäder med sjöutsikt under den ljusa årstiden då den bättre kommer till sin rätt.
  • Bädda sängarna ordentligt och ha överkast på vid fotografering och visning. Textilierna bör se neutrala ut.
  • I badrummet bör duschdraperier, badrumsmattor, handdukar, tvål och schampoflaskor bytas ut till nya. Följs gärna upp med ett gemensamt färgtema.

 

Läs magasinet Sköna Hems checklista och deras 21 tips för en lyckad homestyling för ytterligare inspiration och tips!

 

Till sist, ta dig en funderare på vem som ska utföra din homestaging. Ska du leja ut till andra eller göra det själv? Helt klart finns det, med relativt små medel, vinster att göra för dig – om du har tid att göra det själv, vill säga.