Inred med second hand

Två trender har varit på uppåtgående under de senaste åren, och de fortsätter att stiga i popularitet. Det är trender som går varandra hand i hand: dels har det blivit ”modernt” att tänka på miljön och röra sig bort från slit-och-släng-tänket inom inredning, och dels vill vi allt mer att våra hem ska vara personliga och unika, och spegla oss som personer. Ett sätt att inkorporera båda dessa trender i sin inredning är att använda sig av second hand-möbler och second hand-detaljer i sin inredning.

För att få till den perfekta blandningen av nytt och gammalt, som verkligen ger ditt hem en unik look, finns det några saker du kan göra. Det allra första du bör tänka på är att inte vara rädd för att använda färg. ”Vitt och fräscht” har blivit så klichéartat att vi allt mer rör oss bort från det i vår inredning. En färggrann tapet med ett snyggt mönster kan fungera som effektfull bakgrund. Använd gärna samma färg som accentton i rummet, till exempel i prydnadskuddar och vaser.

När det gäller möblerna bör du satsa på en bas av bra kvalitetsmöbler, som är i gott skick och således kommer att hålla längre innan de till exempel måste kläs om. Leta gärna efter dem på auktion eller hos antikhandlare snarare än i second hand-butiker – då har du större chans att fynda. Inredningsdetaljer som vaser, planscher och andra dekorationer kan du istället hitta billigt på loppisar och i second hand-butiker, och leka med vad som passar bäst i rummet. Var inte rädd för att använda udda, antika bruksföremål som dekoration, till exempel en skrivmaskin eller en gammal telefon. Bor du i Stockholm finns det gott om butiker där du kan fynda, till exempel Retro.etc på Folkungagatan 65, Garage på Bondegatan 12, Kungsantik på Kungsholmsgatan 4 och Magasin 13 på Roslagsgatan 13. Förutom dessa finns en rad butiker i Stadsmissionens och Myrornas regi i samtliga stadsdelar i Stockholm, liksom i många städer i övriga landet.

Det bästa med att inreda personligt med second hand är att det inte finns några rätt eller fel. Om du tycker om stilen från ett visst årstionde särskilt mycket kan du hålla dig till det, men det finns inget som säger att du inte kan blanda 20-tal med 60-tal, eller svensk design med orientaliska kuddar. Du bestämmer!