Kristina Lifors, som har arbetat som inredningsarkitekt i både New York och Los Angeles, uppmanar oss svenskar efter ”ljust och fräscht”-trenden att våga släppa in färg i våra hem igen. Men när man gör det bör man tänka på vilken effekt olika färger har, och var det passar att placera olika färger.
Människan har nämligen i alla tider läst av färger i naturen och dragit slutsatser utifrån dem. Till en början kunde det vara något så enkelt med samtidigt livsviktigt som att avgöra om en svamp var ätlig eller giftig utifrån dess färg, eller avgöra vilket väder det skulle bli genom att titta på himlens färg. Än idag har olika färger egenskaper som påverkar oss människor fysiologiskt, och som gör att de passar olika bra i olika rum. Det är till exempel inte en myt att blått har en lugnande effekt medan rött aktiverar hjärnan och kroppen. Man har till exempel genomfört tester med travhästar som visade att de hästar som fick vistas i rödmålade stall tog längre tid på sig att återhämta sig än de som fick vistas i blåmålade stall. Vid miljöpsykologiska institutionen vid Lunds universitet har man också mätt hjärnaktiviteten hos människor, och sett att den ökade markant hos människor som vistades i röda rum, jämfört med blåa rum.
På grund av sina egenskaper passar rött till exempel i vardagsrummet där man spelar spel, eller i hemmakontoret. Det är också en varm och välkomnande färg, som således kan ha en plats i hallen. Blått passar traditionellt bättre i till exempel sovrummet, eftersom det är en färg som upplevs rogivande och som får oss att andas långsammare. I badrummet är turkos en passande färg, eftersom den upplevs som en ren och fräsch färg. Dessutom kyler den ner och dämpar blodcirkulationen, vilket kan vara skönt då man ligger och slappnar av i sitt badkar. I köket är orange en av de mest passande färgerna. Det är en färg som stimulerar aptiten och kommunikationen, och köket används ju ofta för både mat och umgänge.
Det finns dock fler faktorer att beakta när man väljer färg till sina rum, eftersom nyansen också spelar roll. En ljusblå nyans är till exempel mycket lugnande, medan en stark blå färg kan kännas påträngande snarare än lugnande. I slutänden måste man utgå från sig själv och sitt eget tycke och smak.