Skandinavisk inredning

Våra nordliga designtraditioner har verkligen satt Skandinavien på kartan. Över hela världen är arkitektur och möbeldesign av danska, svenska och finska formgivare stadigt populära. Bara i Sverige har vi en uppsjö berömda och aktade formgivare av möbler och inredning. Carl Malmsten, Bruno Mathsson och inte minst den kunglige Sigvard Bernadotte är väl de mest namnkunniga. Dessutom finns ju alla dessa tillverkare som under åren har förverkligat formgivarnas idéer: Emmaboda, Kosta Boda, Rörstrand med flera. Idag uppfattas den skandinaviska designen som återhållen och ren, möjligtvis till och med stram. Ofta därtill ljus, i träslag som björk och furu.

Nya förmågor håller arvet vid liv

De verkliga giganterna inom skandinavisk formgivning är olyckligtvis bortgångna. Den tradition de grundlade lever dock kvar starkt, med en yngre generation formgivare. Dessutom finns idag arenor och plattformar för formgivare som inte existerade för några decennier sedan. Tv-program, till exempel, kan idag vara stora konsumenter av design och inredning. Tv-producenter vill ju i regel sälja en känsla till tittarna, och då blir miljön och atmosfären i programmet ytterst viktiga element. Ett aktuellt exempel är det populära och känslofyllda tv-programmet Så mycket bättre, vars inredning har blivit vida omtalad. all inredning till Så mycket bättre görs av Lena Nyholm, vars kompetens utgör en fortsättning på det skandinaviska designarvet.

Sparsmakade men populära klassiker

Den skandinaviska formgivningen är känd för att vara sparsmakad och stillsam. Rena, ofta raka, linjer uttrycks i ljusa material som vitt porslin, glas eller björk. Många av de skandinaviska formgivarna fick ju sina genombrott under såväl modernismens som funktionalismens eror. Enkelhet och funktionalitet var då ledorden, vilket ledde till ett avskalat formspråk utan krusiduller. Kritikern skulle möjligen kalla det kallt och själlöst, vilket dock bestrids av den skandinaviska designens ihållande popularitet världen över. En riktig klassiker inom funktionell men blygsam formgivning är Bruno Mathssons fåtöljer. Ljusa och enkla till formen, men så obestridligt bekväma. Mathsson lät alltså fåtöljens funktion gå före dess form, och resultatet blev en tidlös klassiker.